
İçindekiler
Kaygı bozukluğu nedir, nasıl belirtiler gösterir? Anksiyete, yani kaygı duygusu, gelecekte olabilecek veya tehlikeli veya öngörülemez görünen şeyler hakkında korkuyor, korkuyor, endişeli veya gergin hissediyor.
Stresli durumlarda çocukların anksiyete yaşaması normaldir. Örneğin, birçok çocuk ve genç okulun ilk gününde korkmuş veya gergin hissediyor; bazı gençler midelerinde duygu kelebekleri tanımlar . Çoğu birey için, bu endişeli duygular yeni deneyime alıştıklarında ortadan kaybolur, ancak diğerleri için duygular zaman içinde yoğun kalır. Bu duygular ortadan kalkmadığında, çocukluk anksiyete bozukluğunun bir işareti olabilir.
Kaygı bozukluğu nedir sorusunun yanıtı için, öncelikle ne zaman ortaya çıktığını anlamamız gereklidir. Çocukluk anksiyete bozuklukları , stres veya korku duyguları devam ettiğinde ve günlük yaşama müdahale edecek kadar yoğun olduğunda ortaya çıkar. Çocukluk kaygı bozuklukları birçok şekilde olabilir, ancak hepsi aşırı endişe ve stres içerir. Kaygı bozukluğu olan çocuklar ve gençler sıklıkla sıkıntı çekerler ve kolayca korkarlar veya üzülürler ve başkalarıyla etkileşimde zorluk çekebilirler.
Kaygı bozukluğu olan bazı çocuklar ve gençler, sosyal durumlarda (Sosyal kaygı bzoukluğu) veya bir ebeveynden veya sevdiklerinden ayrılırken (Ayrılma Kaygısı) aşırı rahatsızlık hissedebilirler . Diğer semptomlar obsesif düşünceleri ve / veya kompulsif davranışları (Obsesif-Kompulsif Bozukluk veya OKB) , beklenmedik panik indükleyici sıkıntıyı (Panik Bozukluğu) veya günlük aktiviteler hakkında daha genel endişeleri (Genel Kaygı Bozukluğu ) içerebilir . Bu beş kaygı bozukluğu en yaygın olanlarıdır; daha az yaygın anksiyete bozuklukları arasında travma sonrası stres bozukluğu, seçici mutizm ve spesifik fobiler bulunur. Birçok çocuk ve ergenin birden fazla tür kaygı bozukluğu vardır.
Neyse ki, çocukluk kaygı bozuklukları için bilişsel davranışçı terapi ve farkındalığın bileşenleri gibi bir dizi etkili tedavi yöntemi vardır . Ebeveynlere ve diğer aile üyelerine çocukların ve gençlerin endişeli duygularla başa çıkma stratejilerini öğretmek tedavinin önemli bir parçasıdır. Gençlerin ilerlemesini destekleyen ve destekleyici bir ev ortamı yaratmaya yardımcı olur.
Çocuk Eğitim açısından, çocukların dilinden anlamak ne demektir? Onların ağlayarak, huzursuzluk çıkararak vs. gibi tavırlarla söylemeye çalıştıkları gerçek problemlerini nasıl anlayabiliriz?
Her çocuk ağlayabilir, huzursuzluk çıkartabilir. Çocuğun neden huzursuzlandığının doğru tespiti ve bu davranışının gerçek bir neden kaynaklı mı olduğu, yoksa ihtiyaç duyduğu ilgiyi elde etmek için böyle bir yöntemi kullanıp kullanmadığının doğru belirlenmesi ilk adım olmalıdır.
Her anne ve baba, aslında bir bakışta çocuğunun ne istediğini, neye ihtiyaç duyduğunu, neyi istemediğini rahatlıkla anlar. Bazen kendi şartlarımızı çocuklarımızın konforu için değiştirmemiz gerekebilir, bu konuda çocuklarımızı ön planda tutarak yaşam düzenlemeleri yaptığımızda işler düzene girecektir.
Sağlık ve sevgiyle,
Dr. Bora Küçükyazıcı
Tıp Doktoru Neuro Trainer
Uzm. Klinik Psikolog & Aile Danışmanı
http://www.borakucukyazici.com